HemVåra soporNår vi målen?OrdlistaLänkarDokument att hämtaSökLogga in
Våra sopor
Vad är avfall?
Var uppstår avfall?
Hushållsavfall
Verksamhets- avfall
Farligt avfall
Biologiskt nedbrytbart avfall
Avloppsslam
Latrin
Behandlings- metoder
Definitioner
Kompostering
Hemkom- postering
Rötning
Teknik
Varför rötning?
Rötgas
Rötrest
Biogas
Verknings- grad
Jämförelse rötning/ förbränning
Rötnings- anläggningar i Stockholms Län
Förbränning
Deponering
Kommunala avfallsansvaret
Producentansvar
Varför rötning?

Vad gäller hushållens avfall är rötningsalternativet svårt att motivera. Energiinnehållet kan för det mesta utnyttjas minst lika bra med förbränning och separatinsamling av matavfall från hushåll blir dyrbar. Vid insamling som del av normalt hushållsavfall får man också automatiskt en tillräckligt god inblandning med torrare fraktioner för att förbränningen skall gå bra.

Annat är det med mat- och matlagningsavfall från restauranger och andra storkök och med matrester från livsmedelsindustrin och den mer storskaliga livsmedelshandeln. Här kan det uppstå stora mängder samlat och mycket blött avfall som hämtas i tunnor och speciellt från matberedningssidan i storköken. En förbränningsprocess störs om sådana samlade mängder – snarare stora klumpar – tillsätts utan omsorgsfull inblandning.

Förbränningen blir dålig. Här finns en marknad för rötning. Men – även för en rötningsprocess som utförs i cisterner, dvs reaktorer, är god malning, inblandning och homogenisering nödvändigt. En tunna med rester från maskinell potatisskalning är helt annorlunda än en tunna slakteriavfall. I en deponi eller rötcell där uppehållstiden får vara mycket längre är malning och blandning inte lika kritiskt. Bakteriekulturen har tid att anpassa sig lokalt i olika delar av biomassan men processen blir inte lika effektiv och hygieniseringen inte lika god. Reaktorprocesser kräver att man pastöriserar materialet innan det matas in och de drivs ofta med bakterier som arbetar vid högre temperatur.

Uppdaterat 2007-05-10
Utskriftsvänlig sida
Ett samarbete mellan alla 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun, samordnat av Stockholmsregionens avfallsråd.
Provided by Webforum