HemVåra soporNår vi målen?OrdlistaLänkarDokument att hämtaSökLogga in
Våra sopor
Vad är avfall?
Var uppstår avfall?
Hushållsavfall
Verksamhets- avfall
Farligt avfall
Biologiskt nedbrytbart avfall
Avloppsslam
Latrin
Behandlings- metoder
Definitioner
Kompostering
Hemkom- postering
Rötning
Teknik
Varför rötning?
Rötgas
Rötrest
Biogas
Verknings- grad
Jämförelse rötning/ förbränning
Rötnings- anläggningar i Stockholms Län
Förbränning
Deponering
Kommunala avfallsansvaret
Producentansvar
Rötningsanläggningar i Stockholms Län

Karta rötningsanläggningarSverige har bara ett fåtal rötningsanläggningar för annat än avloppsslam. I länder som Danmark, Tyskland, Nederländerna och Frankrike är erfarenheten betydande. Man har såväl stora anläggningar för stora livsmedelsindustrier och en och annan stad, som små anläggningar för enskilda storjordbruk.

Den enda reaktorrötningsanläggningen för matavfall i Stockholmsområdet är en pilotanläggning som byggts vid Sofielundstippen hos SRV mot slutet av 1990-talet - mera känd som "Bord till Jord" - projektet. Anläggningen ägs av Ecoferm AB, som i sin tur ägs av SRV-återvinning och Stockholms Stad. Den var från början tänkt att röta restaurangavfall och matavfall från hushåll på Södertörn men drivs idag huvudsakligen på avfall från restauranger och matbutiker. Projektet har redan under projekteringsstadiet givit värdefulla erfarenheter av komplikationerna med att få avsättning för rötrester och kostnader för att bygga om flerfamiljshus och insamlingsfordon för att praktiskt kunna separatinsamla matavfall. Den beräknade kostnadsbilden för detta kan ha bidragit till att man valde en annan insamlingsstrategi.

En annan reaktorrötningsanläggning finns i Uppsala. Den ligger visserligen utanför Stockholms län men tar emot en del avfall från Storstockholmsområdet. Erfarenheterna av anläggningen var till en början blandade med mycket besvär med instabilitet i processen och speciellt med föroreningar i avfallet.

Både hushållsavfall och slakteriavfall kan innehålla en hel del oönskade föremål. (Kor får i sig både stenar och metallföremål.) Idag drivs anläggningen relativt stabilt med ca hälften vardera av slakteriavfall och matavfall och verkningsgraden synes god men kapaciteten har reducerats till bara ca 30 %.

Övrig biogasproduktion i länet sker genom utsugning från deponier eller speciellt byggda rötceller. Hos SRV har man länge sugit biogas ur en deponi för användning som fjärrvärmebränsle i Skogås. Man har också byggt upp en speciell deponiliknande rötcell för samma ändamål. På Kovikstippen i Värmdö kommun tar man biogas ur en deponi för att dels använda som torkningsbränsle vid framställning av avfallsbriketter för förbränning och dels försörja en mindre fjärrvärmeproduktion i Gustavsberg.

Biogas från avloppsrening räknas inte som biogas från matavfall men ger ändå erfarenheter från gasanvändning. I Stockholm (Henriksdal) använder man en del rötgas för att värma bebyggelsen på berget ovanför anläggningen men gasen används även för andra energiändamål, bland annat för gasförsörjning till Hammarby Sjöstad. Man har även en mindre separat biogasanläggning inne i verket för att behandla utsorterat matavfall från sjöstaden. I Bromma använder man en del rötgas från reningsverket för att driva biogasfordon. Tidigare användes en stor del av verkets gasöverskott till att värme Åkeshovs sjukhus. I Käppalaverket på Lidingö används gasöverskottet för att producera fjärrvärme.

På Högbytorps deponiområde i Upplands-Bro kommun tar man biogas ur deponier för att värma en del bebyggelse i Kungsängenområdet och några andra närliggande bostadsområden. Från den numera avslutade och sluttäckta deponin i Hagby i Täby kommun suger man ut gas för värmeproduktion i Täby Centrum. Vid det nya stora deponiområdet Löt i Vallentuna kommun har man redan börjat ta ut gas för uppvärmning av kontor och en restaurangbyggnad - Roslagsstoppet. Huvuddelen av gasproduktionen facklas dock ännu bort.

 

Uppdaterat 2007-09-06
Utskriftsvänlig sida
Ett samarbete mellan alla 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun, samordnat av Stockholmsregionens avfallsråd.
Provided by Webforum