HemVåra soporNår vi målen?OrdlistaLänkarDokument att hämtaSökLogga in
Våra sopor
Vad är avfall?
Var uppstår avfall?
Hushållsavfall
Verksamhets- avfall
Farligt avfall
Biologiskt nedbrytbart avfall
Avloppsslam
Latrin
Behandlings- metoder
Definitioner
Kompostering
Kompostens innehåll
Kompost och energi
Kompost- ering och kompost- behov
Marknad för kompost
Kompost- erings- anlägg- ningar
Hemkom- postering
Rötning
Förbränning
Deponering
Kommunala avfallsansvaret
Producentansvar
Kompostering måste grundas på kompostbehov

...och inte från behovet av att bortskaffa avfall

Denna rubrik blir ett totalt slutomdöme om kompostering som en metod att ta hand om samhällets matavfall. Miljömässigt är kompostering belastande genom utsläpp av ammoniak, metan och lustgas. Att helt undvika dessa utsläpp är knappast möjligt. Till detta skall även läggas processens energianvändning och speciellt den stora förlusten av bioenergi i relation till växtnäringsinnehåll och växtnäringsvärde. Återföringen av växtnäring är låg i förhållande till jordbrukets behov och arbetet med spridning. Däremot är kompostering en metod som kan passa för att få fram humussubstans till trädgårdar och parker och för tillblandning av anläggningsjord, men det finns konkurrerande biomassa för detta. Vid användning av matavfall kan man, beroende på avfallets ursprung, få problem med hygieniseringskrav.

En stor kompostproduktion baserad på biologiskt nedbrytbart avfall kan innebära problem med avsättning av produkten inom närområdet. Till komposteringens förtjänster kan man säga att enklare komposteringsanläggningar - som kompostering på platta - inte är så investeringskrävande som rötnings- och förbränningsanläggningar men att driftkostnaden per ton material istället kan bli hög. En sådan kostnadsstruktur passar bättre för små till måttligt stora behandlingsanläggningar.

Om man vill kompostera matavfall för att komma åt växtnäring är det viktigt att man inte bara planerar utifrån matavfallsmängden utan även tar hänsyn till att det behövs ungefär lika mycket sådant som park- och trädgårdsavfall som kolkälla för att ge struktur åt slutprodukten. Har man otillräcklig mängd av park- och trädgårdsavfall får man köpa in sådant som halm och trädrester från skogsavverkning dvs GROT.

 

Uppdaterat 2007-07-20
Utskriftsvänlig sida
Ett samarbete mellan alla 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun, samordnat av Stockholmsregionens avfallsråd.
Provided by Webforum