HemVåra soporNår vi målen?OrdlistaLänkarDokument att hämtaSökLogga in
Våra sopor
Vad är avfall?
Var uppstår avfall?
Hushållsavfall
Verksamhets- avfall
Farligt avfall
Biologiskt nedbrytbart avfall
Avloppsslam
Latrin
Behandlings- metoder
Definitioner
Kompostering
Kompostens innehåll
Kompost och energi
Kompost- ering och kompost- behov
Marknad för kompost
Kompost- erings- anlägg- ningar
Hemkom- postering
Rötning
Förbränning
Deponering
Kommunala avfallsansvaret
Producentansvar
Kompost och energi

Kräver kompostering energi?

Ger kompostanvändning någon energibesparing? Visserligen går det åt lite mindre energi för att man slipper producera lite mindre av fosfor- och kvävegödsel, men detta ger inte hela bilden. Vid storskalig kompostering kräver själva processen drivmedel eller elkraft för driften som kan uppgå till några tiotal kWh av elkraft och dieselolja per ton kompost. Dessutom är ett komposteringsmaterial med den fukthalt som är lämplig för processen, 30 - 60 %, väl brännbart i en avfallsförbränningsanläggning.

När man får ett ton kompost från två ton råvara så har man samtidigt förlorat ett ton energiutvinningsbar biomassa. Betraktar man det som en energiåtgång så betyder det mellan 50 och 100 ggr större energiåtgång än den energi som man kan vinna i minskad handelsgödselproduktion genom att återföra kompostens innehåll av kväve och fosfor. Den förlorade energin i komposteringsprocessen är bioenergi medan den som används för framställning av handelsgödsel är fossilenergi, men skillnaden är så stor att detta är av mindre betydelse. Den försvunna bioenergin hade säkert kunnat ersätta en hel del fossilbränsle.

Färdig kompost med normal fukthalt är faktiskt användbar som bränsle. Om den bränns i ett kondenskraftverk för elproduktion och elkraften används för att producera kvävegödning med den gamla och idag helt övergivna ljusbågsmetoden för att fixera luftkväve så får man mer kvävegödning än kompostens ursprungliga innehåll och allt blir dessutom växttillgängligt.

 

Uppdaterat 2007-07-18
Utskriftsvänlig sida
Ett samarbete mellan alla 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun, samordnat av Stockholmsregionens avfallsråd.
Provided by Webforum