HemVåra soporNår vi målen?OrdlistaLänkarDokument att hämtaSökLogga in
Når vi målen?
Nationella och regionala miljökvalitetsmål
Regionala åtgärdsmål
Utdrag ur handlings- programmet
Utdrag ur miljövårds- progammet
Kommunala avfallsmål
Statistik
Åtgärder med avfallsinriktning i "Miljövårdsprogram 2000"


[Åtgärd nr 13]


"Länsstyrelsen i samarbete med Landstinget och KSL (kommunförbundet  Stockholms län) samordnar arbetet med att skapa mottagnings-anläggningar för båtavfall. Ett system av mottagningsanläggningar för toalettavfall och annat avfall från fritidsbåtar, fiskefartyg och längs länets inre vattenvägar. I arbetet deltar skärgårds- och Mälarkommunerna, Sjöfartsverket och olika båtorganisationer".

Huvudansvariga för frågan: Länsstyrelsen i samarbete med Landstinget och KSL.


Kommentar:
Ändringarna i EG:s fritidsbåtsdirektiv medför att alla båtar med toalett och fast installerad toalettavfallstank ska ha däcksanslutning för sugtömning till mottagningsanordning i land. Detta träder i kraft 2006-01-01. Sjöfartsverket stödjer den informationsverksamhet som huvudsakligen bedrivs av Svenska Båtunionen rörande miljöfrågor i hamnar. System för mottagning av "annat avfall" saknas.


[Åtgärd nr 20]


"En policy med råd och riktlinjer för uttag av skogsbränsle och askåterföring till jord- och skogsbruksmark tas fram av Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen efter samråd med jord- och skogsbruksnäringen, energi- och avfallsbranschen, forskningen och ideella organisationer".

Huvudansvariga för frågan: Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen.


Kommentar:
Ingen policy har tagits fram, men väl riktlinjer och rekommendationer i Skogsstyrelsens Meddelande 2:2001. Det pågår ett LIFE-projekt avseende askåterföring som drivs av Skogsstyrelsen Västra Götaland. När det gäller den rent praktiska hanteringen som inleds med en avverkningsanmälan så har Skogsstyrelsen ett system för samråd. Frågan är fortfarande aktuell i Skogsstyrelsens ordinarie verksamhet.


[Åtgärd nr 24]


"Kommunerna upprättar genom Stockholmsregionens avfallsråd ett genensamt informationsforum för att föra ut relevant information inom avfallsområdet för hushåll och företag".

Huvudansvariga för frågan:
Stockholmsregionens avfallsråd.


Kommentar:
Hemsidan www.atervinningscentralen.se är ett gemensamt ”forum” som utgör ett (mer regionalt och övergripande) komplement till kommunernas/bolagens egna avfallshemsidor.


[Åtgärd nr 25]


"Länsstyrelsen tar i samverkan med avfalls- och energibolagen initiativ till att ett handlingsprogram upprättas för hur energin i avfallet ska tas tillvara".

Huvudansvariga för frågan: Länsstyrelsen.


Kommentar:
Avfallsbolagen har gjort en regional utredning om brännbart avfall i det avfall som går till deponi. De har undersökt hur mycket brännbart som kan sorteras ut. I det efterföljande handlingsprogrammet finns en åtgärd som ska titta på hur effekter av störningar i bla avfallsförbränningen kan minskas, dvs. en beredskapsfråga.

Enligt programmet ska man också titta på insamlings- och behandlingssystem. Där har Stockholmsregionens avfallsråd påbörjat arbetet med organiskt material och avsikten är att utifrån scenarios få fram en bild och ett underlag för inriktning. Det finns en förordning som reglerar detta, förordningen om deponi från 2001. Vi i Stockholms län är mycket bra på ta tillvara energin i brännbart avfall. Det nya avfallsdirektivet (som varit på första läsningen i EU-parlamentet) gör det kanske svårare och dyrare.


[Åtgärd nr 26]


"SRV och SKAFAB tar initiativ till att , tillsammans med Stockholmsregionens avfallsråd, upprätta ett flerårsprogram för hur det organiska avfallet ska tas om hand. Arbetet sker i samarbete med representanter från bland annat jordbruket och andra intressenter".

Huvudansvariga för frågan: SRV, SKAFAB tillsammans med Stockholmsregionens avfallsråd. 


Kommentar:
Frågan berör alla kommuner. Arbetet kommer att ske inom ramen för Stockholmsregionens avfallsråd, som har gjort en studie av mängder och behandlingskapacitet i länet. Arbetet fortsätter (se åtgärd nr 25 ovan). SKAFAB har ersatts av Renhållningsförvaltningen i Stockholm (från den 31/12-2006 ingår Renhållningsförvaltningens verksamhet som en del av Trafikkontoret) och SÖRAB har förts in som aktör.

[Åtgärd nr 27]


"Kommunerna och materialbolagen fortsätter sitt arbete med att bygga ut återvinningsstationer och centraler så att servicenivån för hushållen ytterligare förbättras. Även för industrin förbättras servicenivån så att dessa kan utnyttja befintliga centraler för hushåll eller att nya byggs".

Huvudansvariga för frågan: Kommuner och materialbolag.


Kommentar:
Kommunerna och materialbolagen har fortsatt utbyggnaden, som en del av den normala verksamheten. Många frågor om hur systemen bäst ska utvecklas i gemensam riktning återstår dock. Diskussion sker kring vidare utveckling av hemsidan www.atervinningscentralen.se.


[Åtgärd nr 28]


"KSL samverkar med kommunerna i arbetet med att utveckla tillämpningen av producentansvaret i länet".

Huvudansvariga för frågan: KSL tillsammans med kommunerna.


Kommentar:
Utvecklingen sker kontinuerligt, som en del av den normala verksamheten. Kommunernas ansvar har ökat i och med kretsloppsproppositionen. Frågan har tagits över av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL, fd Svenska ¨Kommunförbundet). Det återstår mycket arbete med att hitta lösningar och det finns många aktörer: både SKL och Avfall Sverige jobbar med frågan och ev. behöver Stockholmsregionens avfallsråd/KSL också fortsätta göra det.

[Åtgärd nr 94]


"Länsstyrelsen, kommunerna och LRF följer upp och sprider kunskap om försöken med att nyttja växtnäring från rötat eller komposterat avfall och latrin".

Huvudansvariga för frågan: Länsstyrelsen, kommunerna och LRF.


Kommentar:
Åtgärden är ej genomförd och många kommuner och Länsstyrelsen kommer inte att genomföra åtgärden.


Uppdaterat 2007-07-19
Utskriftsvänlig sida
Ett samarbete mellan alla 26 kommuner i Stockholms län samt Håbo kommun, samordnat av Stockholmsregionens avfallsråd.
Provided by Webforum